ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Συντήρηση Eικόνων

Οι εικόνες αποτελούνται από τα τρέσα, τον ξύλινο φορέα, την κόλλα, το ύφασμα, την προετοιμασία, τα ζωγραφικά στρώματα και το βερνίκι. Οι παράγοντες φθοράς των παραπάνω υλικών είναι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, η έκθεση στην ακτινοβολία και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Η επιλογή των τεχνικών συντήρησης έχει άμεση σχέση με τα υλικά και τη μέθοδο κατασκευής των εικόνων. Επομένως, η συντήρηση πραγματοποιείται με τα ακόλουθα στάδια: την φωτογραφική/σχεδιαστική αποτύπωση της κατάστασης διατήρησης της εικόνας, τον επιφανειακό καθαρισμό, την στερέωση των ζωγραφικών στρωμάτων, την στερέωση του ξύλινου φορέα και την απεντόμωση του, τον μηχανικό και χημικό καθαρισμό για την απομάκρυνση των λιπαρών επικαθήσεων, την αφαίρεση του οξειδωμένου βερνικιού, την αισθητική αποκατάσταση και την εφαρμογή προστατευτικού βερνικιού. Τέλος, με το πέρας των εργασιών συντήρησης είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του δελτίου τεκμηρίωσης και η φωτογραφική αποτύπωση.

Η Ανάληψη του Χριστού

Ιησούς ο Δικαιοκρίτης

Κοίμηση της Θεοτόκου

Καμένη εικόνα

Κοίμηση της Θεοτόκου

Παναγία η Βρεφοκρατούσα

Χριστός ο Παντοκράτωρ

Άγιος Σεραφείμ

Βαϊοφόρος

Επικοινωνια

Χρειάζεστε βοήθεια για κάποιο έργο;

Το εργαστήριο συντήρησης αναλαμβάνει έργα συντήρησης από εκκλησίες και ιδιωτικές συλλογές (εικόνες, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, έργα τέχνης, βιβλία-αρχειακό υλικό, καθώς και κεραμικά, μεταλλικά και γυάλινα αντικείμενα). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Επικοινωνια